Home Utile 3 mituri despre uleiul de motor pe care sa nu le crezi

3 mituri despre uleiul de motor pe care sa nu le crezi

by autohut

Uleiul de motor este poate unul dintre cele mai importante lichide pentru autoturismul tau, datorita rolului important pe care il joaca in buna functionare a motorului. Principalul obiectiv al acestui lichid este de a lubrifia componentele de sub capota, in timpul frecarii, permitand astfel o durata de viata mai mare a pieselor auto, protejandu-le in acelasi timp de rugina sau de alte impuritati. Insa fiecare mester cu povestea lui despre uleiul de motor, de aceea, nu trebuie sa crezi tot ce auzi prin targul de masini sau prin parcarea blocului. De aceea, iti vom arata mai jos cele mai des auzite mituri despre acest lichid, pe care chiar nu trebuie sa le crezi:

Culoarea uleiului de motor iti arata cand sa il schimbi

Foarte multi “specialisti” sustin aceasta teorie, conform careia daca un ulei de motor capata o nuanta mai inchisa, atunci este timpul ca acest lichid sa fie schimbat, pentru ca eficienta sa s-a subrezit. Nimic mai fals, insa.  Faptul ca uleiul de motor nu mai pastreaza aceeasi nuanta deschisa de la inceput, nu inseamna ca praful sau alte impuritati afecteaza acum eficienta sa. Dimpotriva, asa cum aminteam si mai sus, rolul uleiului de motor este de a tine departe aceste impuritati de piesele auto ale motorului, deci in niciun caz nu poate fi vorba despre un atac al prafului, a ruginei sau al pamantului asupra acestui lichid.

Aditivii adaugati separat ii imbunatatesc eficienta

Iata un alt mit ce persista de ani si ani de zile, tocmai din cauza faptului ca oamenii prefera sa asculte mai degraba un prieten, decat un profesionist. De fapt acest mit este pe jumatate adevarat. Asta deoarece marile branduri de ulei de motor adauga inca din faza de productie aditivi in compozitia lichidului. Insa in niciun caz adaugarea ulterioara a aditivilor nu va imbunatati eficienta uleiului de motor, ci dimpotriva, exista riscul ca acesta sa nu mai fie la fel de practic pentru piesele auto de sub capota.

Uleiul de motor trebuie schimbat la fiecare 5000 de kilometri

Inca mai poti auzi prin service-urile de cartier teoria conform careia uleiul de motor trebuie schimbat dupa ce masina ta a parcurs 5000 km, indiferent de ce ar scrie in cartea tehnica.

Iata inca un mit foarte usor de demontat, deoarece astazi, uleiurile de motor ( mai ales cele in a caror compozitie intra si detergentii speciali ) iti permit sa circuli chiar si 12.000 de kilometri pana la urmatorul schimb. Vascozitatea joaca aici un rol extrem de important, de aceea, este indicat sa stii intotdeauna ce ulei de motor sa iei pentru masina ta.

Pe autohut.ro gasesti o gama variata de uleiuri de motor, pentru ca piesele auto de sub capota masinii tale sa functioneze intotdeauna la parametri optimi. Un ulei de motor bun lubrifieaza si protejeaza in acelasi timp piesele de rugina, praf si alte impuritati. Nu trebuie sa apleci urechea la toate vorbele pe care le auzi, deoarece multe dintre ele s-au pastrat “prin viu grai” de-a lungul timpului, cu toate ca astazi, calitatea unui ulei de motor este net superioara fata de acum 20-30 de ani.

Comments

comments

Postari similare