Home Utile Cand se schimba uleiul la cutia de viteze automata?

Cand se schimba uleiul la cutia de viteze automata?

by autohut

Toti posesorii de automobile stiu sau ar trebui sa stie ca schimbarea uleiului de motor este o activitate care trebuie realizata periodic. Este si cazul filtrelor sau al lichidelor care asigura performantele optime ale masinii (ex: lichidul de frana, lichidul de servodirectie). Ce se intampla, insa, in cazul in care detinem o masina a carei cutie de viteza este automata? Se impune sau nu schimbarea uleiului pentru cutia de viteze? 

Este necesara inlocuirea uleiului de la cutia de viteze? 

Uleiul de cutie de viteze are rolul de a oferi protectie componentelor sistemului de transmisie. Totodata, acesta asigura trecerea prompta dintr-o treapta in alta. Desi acesta este un fluid esential si in cazul masinilor cu cutie de viteze manuala, importanta sa creste semnificativ pentru masinile cu cutie de viteze automata. Avand in vedere rolul sau, specialistii recomanda inlocuirea periodica a acestui ulei. 

De ce trebuie schimbat uleiul din cutia de viteze automata?

Sistemul de transmisie al masinii este extrem de solicitat pe parcursul deplasarii. Implicit, frecventa folosirii cutiei de viteze este foarte mare. De fiecare data cand utilizam schimbatorul, uleiul cutiei de viteze atinge temperaturi foarte inalte. In plus, nu este exclus nici ca in compozitia acestuia sa se adune diverse reziduuri (pilitura de fier, aschii provenite de la pinioane sau dinti de la rotile dintate etc). Acestia sunt factori care ameninta proprietatile uleiul de la nivelul cutiei de viteze, motiv pentru care este necesara inlocuirea acestui ulei si, desigur, filtrul cutiei. 

Cand se schimba uleiul la masinile cu transmisie automata? 

Schimbul de ulei al cutiei de viteze automata inseamna optimizarea performantelor masinii si un plus de comoditate pentru conducatorul acesteia. Inlocuind la timp uleiul cutiei de viteze eviti costurile generate de potentialele uzuri sau defectiuni care ar aparea in caz contrar si te bucuri de o experienta de sofat mult mai placuta, intrucat automobilul va raspunde mai rapid in timpul actionarii pedalei de acceleratie. 

Specialistii recomanda ca inlocuirea uleiului in cazul masinilor cu cutie de viteze automata sa se realizeze tinand cont de mai multe criterii, printre care:

  • Frecventa de utilizare a masinii;
  • Indicatiile specificate in cartea tehnica a automobilului;

De asemenea, exista anumite semnale care indica necesitatea schimbarii uleiului in cazul transmisiilor cu cutie automata, cum ar fi: 

  • Dificultati la schimbarea treptelor, in special in cazul in care temperaturile sunt scazute, 
  • Uleiul de pe joja cutiei de viteze are un aspect necorespunzator – cand uleiul isi pierde din puritate si din transparenta, este timpul sa fie inlocuit;

Ca regula generala, uleiul se schimba la aproximativ 50.000-70.000 de kilometri. In situatia anumitor producatori, acest interval poate sa scada, insa, pana la 20.000 de kilometri, asa cum se intampla, de exemplu, in cazul anumitor modele Nissan. 

Cum se realizeaza inlocuirea uleiului la transmiile automate?

Se recomanda ca inlocuirea uleiului de la cutiile manuale sa se realizeze in cadrul service-urilor auto, cu echipamente specializate. Aparatura dedicata curata componentele cutiei, iar mai apoi efectuaza in mod dinamic schimbul de ulei. Daca vorbim despre o masina cu transmisie automata prevazuta cu filtre, acestea trebuie si ele inlocuite odata cu schimbul de ulei cutie viteze.

Sursa: https://www.pexels.com/photo/car-bmw-z4-gear-lever-93616/

Comments

comments

Postari similare