Home Utile Presiunea in anvelope. Cum se stabileste corect?

Presiunea in anvelope. Cum se stabileste corect?

by autohut

Anvelopele reprezinta singura suprafata de contact cu partea carosabila, ceea ce inseamna ca sunt predispuse la factori care le pot accentua uzura. Selectarea unui set de anvelope potrivit pentru masina ta reprezinta, deci, o etapa importanta peste care nu trebuie sa sari daca vrei sa te bucuri de confort si siguranta in timpul sofatului. Verificarile periodice si reparatiile necesare ale pneurilor sunt, de asemenea, necesare. Poate cea mai importanta sarcina care iti revine pentru a proteja cauciucurile si pentru a optimiza performantele masinii consta in monitorizarea si mentinerea presiunii corespunzatoare in pneuri. 

Cum stabilesti valorile corecte ale presiunii din anvelope?

Presiunea din anvelope se masoara in unitati Pascal, in bari sau in atmosfere. Primul lucru pe care trebuie sa il faci pentru a identifica valorile corecte ale acesteia este sa consulti cartea masinii. Fiecare model de automobil este diferit, motiv pentru care este esential sa stii care sunt recomandarile producatorului. Daca nu ai la indemana cartea tehnica a masinii, trebuie sa stii ca, adesea, valorile corespunzatoare ale presiunii din pneuri se regasesc inscriptionate in diverse locuri ale automobilului, cum ar fi: 

  • pe marginea portierei din dreapta fata;
  • pe interiorul capacului de la rezervorul de combustibil; 
  • pe stalpul care desparte portierele;

Un alt detaliu important este ca intotdeauna constructorii auto vor preciza doua valori ale presiunii recomandate. Prima dintre acestea reprezinta valoarea optima pentru cazul in care masina este incarcata la greutate maxima si pentru traseul pe autostrada. Cea de-a doua valoare este valabila pentru traseele de zi cu zi, atunci cand autovehiculul are o greutate totala normala. 

Cum se face verificarea presiunii din pneuri?

Nivelul presiunii din pneuri se masoara tinand cont de cateva reguli simple. Potrivit indicatiilor specialistilor este bine sa iei in calcul urmatoarele aspecte:

  • Masoara presiunea anvelopelor atunci cand sunt reci; daca faci aceasta operatiune dupa ce ai parcurs o distanta mai mare cu masina, presiunea rezultata va fi mai mare (+0,3 bari, mai precis). 
  • Cea mai sigura metoda de a verifica presiunea din anvelope necesita folosirea unui manometru. Acest instrument se regaseste in statiile de alimentare, dar si in service-uri si ateliere auto specializate. 
  • Presiunea din pneuri ar trebui verificata cel putin o data pe luna. Aceasta operatiune se impune, insa, si inainte de calatoriile mai lungi sau in zonele cu teren accidentat (ex: la munte). 
  • In cazul automobilelor prevazute cu o astfel de functie, masurarea nivelului de aer din cauciucuri se va face atunci cand in bord apar martorii luminosi responsabili sau mesaje de informare referitoare la acest aspect. 

Care sunt riscurile nerespectarii valorilor corecte ale presiunii din pneuri?

Multi soferi neglijeaza evaluarea periodica a starii cauciucurilor. Acest lucru poate atrage consecinte destul de costisitoare, printre care:

  • Degradarea prematura a benzii de rulare;
  • Scaderea performantelor masinii; 
  • Cresterea riscului de acvaplanare; 
  • Cresterea consumului de carburant;
  • Marirea spatiului de franare;

Este absolut normal ca anvelopele sa piarda o anumita cantitate de aer, tocmai de aceea mentinerea constanta a presiunii in pneuri face parte din verificarile de rutina ale masinii. 

Sursa foto: https://www.maxpixel.net/Maintenance-Auto-Car-Tire-Vehicle-Automobile-885311

Comments

comments

Postari similare