Home StiriDiverse Vascozitatea uleiului de masina in functie de temperatura de afara

Vascozitatea uleiului de masina in functie de temperatura de afara

by autohut

Fie iarna sau vara, uleiul de motor pe care il folosesti la masina ta trebuie sa asigure o lubrifiere buna a componentelor, iar pentru asta este nevoie de o vascozitate excelenta a acestui lichid, indiferent de temperatura de afara. Plecand de la aceasta idee, producatorii de ulei de motor au scos pe piata, de-a lungul timpului, mai multe tipuri de motor, unigrad sau multigrad, pentru ca masina ta sa functioneze asa cum trebuie, indiferent de temperatura de afara.

Daca uleiul multigrad reprezinta o alegere mult mai inspirata, in cazul in care folosesti autoturismul atat iarna cat si vara, vascozitatea unui ulei monograd este potrivita pentru o singura temperatura. Tu stii ce vascozitate a uleiului de motor este potrivita cu temperatura la care folosesti autoturismul? Daca nu, fix despre asta vom vorbi in cele ce urmeaza:

SAE 5W-30 / < – 20°C

Foloseste cu incredere acest ulei de motor, atunci cand temperaturile coboara cu mult sub 0°C. Performantele de care te bucuri, mai ales daca detii un autoturism nou, sunt incredibile ( consum eficient de combustibil ), fie ca te afli in oras sau la drum lung.

SAE 10W-30 / > – 20° C

Oxidarea este unul dintre cei mai mari inamici ai unui ulei de motor, impiedicand practic acest lichid sa mai functioneze la parametri normali. Daca insa vrei sa elimini fara probleme acest inconvenient, asigurandu-te in acelasi timp ca folosesti produse ce previn uzura motorului, foloseste cu incredere uleiul de motor SAE 10W-30. Inainte de a te baza pe acest tip de vascozitate, fii sigur ca citesti atat instructiunile de pe ambalaj, cat si manualul de utilizare al masinii tale.

SAE 20W-50 / > – 5° C

Atunci cand soliciti motorul la turatii ridicate, vrei sa fii sigura ca piesele sale componente sunt lubrifiate cu uleiul potrivit. De aceea, uleiul de motor despre care vorbim ofera o protectie excelenta, atunci cand este suprasolicitat, dar si la temperaturi ridicate precum cele din zonele desertice sau din zonele cu o umiditate ridicata. De asemenea, este uleiul de motor perfect pentru momentele in care autoturismul pe care il conduci trebuie sa tracteze remorci pe distante lungi de drum.

SAE 30 & SAE 40 / >5°C & >15°C

Este un ulei de motor cu o vascozitate recomandata pentru temperaturi peste 0°C, potrivit pentru masinile usoare sau pentru camionetele cu un gabarit redus. Acest tip de ulei nu este absolut deloc recomandat pentru porniri la temperaturi scazute. Inainte de a folosi un astfel de tip de ulei de motor pentru autoturismul tau, indiferent de gabarit sau de categoria auto din care face parte, citeste cu atentie instructiunile de pe ambalaj si specificatiile din manualul auto al masinii.

Cum spuneam si in introducerea acestui articol, vascozitatea uleiului de motor oscileaza in functie de temperatura. Cu alte cuvinte, exista o legatura directa intre gradele Celsius din atmosfera si capacitatea uleiului de motor de a-si pastra intacte proprietatile de functionare. Vei vedea ca pe fiecare cutie de ulei de motor vei gasi acest “W”, adica “Winter”.

Tine cont de un lucru foarte important, atunci cand vrei sa schimbi uleiul de motor: cu cat indicele de pe produs este mai mare, cu atat vascozitatea isi pastreaza mai bine functiile vitale pentru motor, in conditii de oscilatii atmosferice.

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Postari similare