Home Utile Importanta lichidului de frana

Importanta lichidului de frana

by autohut

Sistemul de franare al masinii este, fara doar si poate, unul dintre elementele de care trebuie sa te asiguri ca functioneaza perfect. Avand un rol esential in mentinerea sigurantei in timpul sofatului, franele se uzeaza totusi destul de repede. Pentru a le proteja, foloseste lichidul de frana.

Cum functioneaza lichidul de frana

Lichidul de frana are o importanta atat de mare, deoarece mentine inaltimea potrivita a pedalei de frana. Mai concret, fiind un lichid hidraulic, conduce presiunea care rezulta in timpul franarii catre cilindrii din sistemul de franare al autovehiculelor. Un alt beneficiu pe care il aduce utilizarea lichidului de frana este faptul ca impiedica uzura precoce a placutelor si a altor elemente implicate in procesul de franare. El are in compozitie substante care ii confera rezistenta la caldura, dar si la frig, si care au proprietati anticorozive. Pe de alta parte, caracteristicile aceastea se schimba in timp, pentru ca lichidul de frana este higroscopic, adica are capacitatea de a absorbi umiditatea din aer, fapt care conduce la diminuarea punctului sau de fierbere. Efectul este ineficienta franarii, ceea ce inseamna cel mai probabil ca nivelul de lichid trebuie completat.

Completarea si inlocuirea lichidului de frana

Odata cu trecerea timpului, lichidul de frana isi pierde din proprietati, iar atunci trebuie schimbat.

De obicei, el se inlocuieste o data la 2-3 ani sau cand s-a atins pragul de 12.000 de km. Cand nivelul sau scade inainte de aceasta perioada, poate fi completat. Aceasta scadere este perfect normala si este cauzata de uzarea placutelor de frana, insa scaderea repetata si in cantitati mari este primul semn al unei defectiuni la sistemul de franare.

 

Completarea cu lichid se face cu mare atentie, in primul rand deoarece este o substanta toxica si nu trebuie sa intre in contact nici cu pielea, dar nici cu alte amestecuri. Recomandat este ca operatiunile de inlocuire sau de complatare sa fie facute de catre un specialist, la un service autorizat, cum este service-ul Autohut.

 

Atentie, insa, cand alegi un lichid de frana, el trebuie sa fie compatibil cu toate componentele de metal sau plastic care fac parte din sistemul de franare, proprietatile anticorozive, gradul de lubrifiere in conditii extreme, dar si raportul dintre temperatura si vascozitate. La fel de important este ca lichidul folosit sa aiba un nivel scazut de compresibilitate.

 

Comments

comments

Postari similare