Home Utile Acte necesare RAR – cadru legal, costuri, verificări

Acte necesare RAR – cadru legal, costuri, verificări

by autohut

Obținerea certificatului de identificare și autenticitate RAR este o obligație care vizează toate mașinile aduse din străinătate ce urmează a fi înmatriculate în România. De asemenea, Registrul Auto Român poate elibera un astfel de certificat și la cererea proprietarilor auto, în cazul în care s-au făcut modificări ce trebuie luate în evidență în CIV (cartea de identitate a mașinii).

Deoarece este un proces birocratic ce poate da bătăi de cap deținătorilor de automobile, am realizat un material complet care cuprinde absolut tot ceea ce ai nevoie să știi despre autencitatatea RAR.

Cuprins:

  1. Cadru legal: Este obligatoriu certificatul de autenticitate RAR?
  2. Ce categorii de autovehicule scapă de sub incidența acestei obligațivități?
  3. Cum faci o programare RAR?
  4. Care sunt verificările efectuate la RAR?
  5. Care sunt defecțiunile respinse la RAR?
  6. Acte necesare RAR
  7. Preț RAR – Cât costă inspecția RAR?
  8. Cât durează eliberarea certificatului RAR?
  9. Alte activități specifice RAR

Cadru legal: Este obligatoriu certificatul de autenticitate RAR?

Potrivit legislației rutiere din țara noastră, certificatul de autenticitate RAR este obligatoriu în cazul în care se dorește înmatricularea unei mașini achiziționate de peste granițe. Legea se aplică atât în cazul automobilelor noi, cât și a celor second hand.

De asemenea, certificatul RAR este obligatoriu și pentru autovehicule care nu sunt supuse înmatriculării în țara de proveniență, dar care se supun omologării (eliberării CIV) cu scopul înamtriculării în România.

Apariția unor modificări în ceea ce privește datele din cartea mașinii (de cele mai multe ori, este vorba despre culoarea mașinii, ori despre menționarea în CIV a anvelopelor opționale) trebuie, de asemenea, să fie de asemenea consemnată în urma unei vizite la RAR.

În continuare ne vom raporta, însă, la inspecția RAR în vederea înmatriculării unui automobil.

Ce categorii de autovehicule scapă de sub incidența acestei obligațivități?

De la finalul anului 2016, odată cu intrarea în vigoare a legii nr.41/2016, certificatul de autenticitate RAR nu se mai impune pentru următoarele categorii de autovehicule:

  • Autovehicule cumpărate noi sau la mâna a doua din România;
  • Automobilele destinate competițiilor sportive;
  • Vehiculele istorice.

Cum faci o programare RAR?

Dacă vrei să obții certificarea de identificare și/sau de omologare pentru mașina pe care tocmai ce ai cumpărat-o, este necesar să faci o programare RAR. Înainte de asta, e important să știi că poți face o programare la unul din cele 42 de centre din țară, situate în cele mai mari orașe, printre care București, Iași, Suceava, Sibiu, Bacău și altele.

Așadar, dacă ai nevoie de o programare RAR pentru o singură mașină, o poți face completând formularul disponibil aici. De asemenea, accesând aceeași link poți reprograma sau anula inspecția RAR.

În cazul în care vrei să faci o programare RAR pentru mai multe autovehicule, nu mai ai opțiunea de a o realiza online. De această dată, vei stabili data și ora aproximativă a inspecției printr-un apel telefonic la 021.9672. Același număr de telefon furnizat este valabil și pentru anularea sau reprogramarea RAR-ului pentru două sau mai multe mașini.

Totodată, pentru verificarea programării RAR poți accesa: http://pro.rarom.ro/programari.asp.

Care sunt verificările efectuate la RAR?

În cadrul inspecției Registrului Auto Român, fiecare autovehicul este supus următoarelor verificări:

  • Analizarea seriei de șașiu și/sau cea a caroseriei;
  • Verificarea autenticității seriei de motor;
  • Identificarea oricăror modificări neautorizate;
  • Autencitatea documentelor care atestă înmatricularea anterioară a mașinii în țara de proveniență;

Totodată, la RAR se va verifica și dacă vehiculul respectiv figurează sau nu ca dat în urmărire internațională la data efectuării inspecției, tocmai pentru a se identifica eventualele furturi.

Care sunt defecțiunile respinse la RAR?

Pentru a primi certificatul care atestă faptul că autoturismul poate fi folosit pe drumurile publice, este nevoie ca acesta să treacă de inspecția RAR. Totuși, există anumite defecțiuni care îți garantează refuzul RAR. Iată care sunt acestea:

  • Nereguli la nivelul elementelor exterioare ale mașinii – sistemul de lumini, anvelope, parbriz, caroserie; Aceste componente nu trebuie să prezinte uzură excesivă (în cazul anvelopelor), ciobituri (la parbriz) sau rugină (caroseria).
  • Defecțiuni la sistemul de direcție;

În general, o inspecție RAR temeinică cuprinde aceleași tipuri de verificări ca și ITP-ul.

Acte necesare RAR

La data progrmării RAR, trebuie să te prezinți cu numărul programării realizate, cu cartea de identitate a mașinii, certificatul, buletinul sau cartea de identitatea și cu un formular pe care îl vei regăsi la sediul RAR. O mențiune foarte importantă: nu este necesară prezența proprietarului, așa că poți desemna un membru al familiei sau un prieten să te ajute cu acest lucru.

În plus, pentru întocmirea dosarului RAR sunt necesare următoarele documente:

  • Cererea de activitate RAR, care va fi completată de către solicitant;
  • Actul de identitate al solicitantului;
  • Cartea de identitate din țara de proveniență a vehiculului;
  • Dovada efectuării inspecției ITP

De știut: Poți opta pentru efectuarea inspecției ITP tot la RAR.

Preț RAR – Cât costă inspecția RAR?

Contravaloarea inspecției RAR este stabilită în funcție de categoria din care face parte autovehiculul supus verificării, după cum urmează:

  • 150 RON pentru autovehiculele din România – acoperă identificarea;
  • 450 RON pentru autovehiculele din străinătate – acoperă atât identificarea cât și omologarea;

Cât durează eliberarea certificatului RAR?

Certificatul RAR se va elibera pe loc. Acesta are o valabilitate de 60 de zile calendaristice și poate fi utilizat doar pentru o singură înmatriculare. Dacă vrei să scapi de stresul efectuării inspecției RAR, poți apela la serviciile firmelor specializate. Ele îți pot asigura redactarea documentației necesare obținerii actelor, plata taxelor de autenticitate, întocmirea dosarului și depunerea sa la RAR, inclusiv prezentarea vehiculului la Registrul Auto Român.

Alte activități RAR

La sediul RAR se efectuează activități specifice de identificare și omologare, pentru care vei avea nevoie de anumite documente. Pe lângă certificarea autenticității, a verificării tehnice și a eliberării CIV, la RAR te poți prezenta și pentru alte activități cum ar fi: duplicarea/modificarea/înlocuirea CIV, redobândirea certificatului de înmatriculare, aplicare folie securizare, verificare tehnică etc.

Consultă aici componența dosarelor cu care trebuie să te prezinți la RAR, în funcție de scopul vizitei tale.


Sursă foto: https://cdn.pixabay.com/photo/2014/07/23/14/38/diagnosis-400220_960_720.jpg

Comments

comments

Postari similare