Home Utile Cifra octanica – ce este si cum influenteaza performanta masinii

Cifra octanica – ce este si cum influenteaza performanta masinii

by autohut

Performantele unui automobil pot fi mentinute la un nivel optim prin alegerea unor piese de schimb de calitate, prin manevrarea sa corecta, dar si prin alimentarea unui carburant cu proprietati superioare.

Desi pretul de la pompe nu este deloc prietenos cu soferii, acesta poate reprezenta un indicator al calitatii combustibilului. Astazi vorbim despre cifra octanica si despre cum influenteaza aceasta performanta masinii.

Ce este cifra octanica

Cifra octanica (C.O) este definita ca fiind rezistenta unui combustibil la detonatie. Concret, discutam despre gradul de toleranta al benzinei la autoaprindere, prin comprimare. Pentru a se stabili valoarea cifrei octanice, componenta combustibilului se va compara cu alti doi combustibili etalon ai benzinei: iso-octanul si n-heptanul.

In Romania, ne intampina la pompe benzina cu C.O. de 95 sau de 98, in general. Cea de-a doua varianta este considerata mai calitativa, fiind recomandata pentru motoarele cu raport de comprimare marit. In alte tari, paleta de optiuni din benzinarii poate fi ceva mai diversificata (98, 99, 100, Super, Premium etc).

Cum influenteaza cifra octanica performantele motoarelor?

Exista foarte multe pareri avizate potrivit carora tipul de combustibil folosit pentru masina ii stimuleaza sau, din contra, ii inhiba performantele. Adevaraul este undeva la mijloc, spun specialistii. Majoritatea motoarelor moderne functioneaza pe baza unui raport ridicat de compresie, ceea ce implica alimentarea cu un carburant cu C.O. mare.

Chiar si asa, cele mai multe dintre motoarele noi(mai exact cele cu injectie controlata electronic) sunt dotate cu senzori care ajuta la prevenire detonatiei, care contribuie la sporirea fiabilitatii motorului doar in conditiile utilizarii unei benzine cu C.O. sporita. In acest caz, motorul va functiona mai lin, oferind performante optime.

Pe de alta parte, optimizand activitatea motorului, o benzina cu cifra octanica mare poate scadea consumul de carburant.

Ce sunt aditivii pentru carburant?

Exista si o alta metoda prin care poti imbunatati perfomantele masinii, o meta la indemana si nu foarte costisitoare. Este vorba despre utilizarea aditivilor de carburant, care indeplinesc roluri diverse, printre care: oxigenarea combustibilului pentru a micsora emisia de noxe, protejarea impotriva coroziunii, mentinerea proprietatilor benzinei (vascozitate, combustie etc.). Una dintre cele mai importante functii ale unui aditiv consta in marirea cifrei octanice. Altfel spus, aceste categorii de produse asigura o combustie mai buna a carburantului.

Cum alegi carburantul potrivit?

Totusi, inainte de a opri la benzinarie este important sa tii cont de indicatiile pe care le vei regasi in manualul producatorului. Acolo se va mentiona daca este necesar ca automobilul sa fie alimentat cu benzina cu C.O crescuta, daca se poate folosi, pe distante scurte, un combustibil cu cifra octanica mica sau alte tipuri de specificatii de acest gen.


Sursa foto: https://pixabay.com/

Comments

comments

Postari similare