Home Utile Seria de sasiu – semnificatie, localizare, caracteristici, verificare

Seria de sasiu – semnificatie, localizare, caracteristici, verificare

by autohut

Tu stii ce este seria de sasiu (sau seria VIN) a masinii tale, acest CNP auto format din 17 cifre, de care absolut fiecare autoturism dispune? Daca ai impresia ca nu este altceva decat un numar aleatoriu al masinii tale, te inseli, insa asa cum vom descoperi impreuna din randurile acestui articol, seria VIN ( Vehicle Identification Number) iti poate oferi extrem de multe informatii despre autoturism.

Un exemplu extrem de elocvent ce subliniaza importanta verificarii seriei de sasiu a unei masini este urmatorul: vrei sa cumperi o masina second hand, insa modul in care proprietarul iti prezinta datele problemei, referitor la modul de utilizare, te face sa soliciti o verificare a seriei VIN. Crede-ne ca poti da peste surprize absolut uimitoare, in totala discordanta cu povestea frumoasa pe care samsarul de masini ar fi vrut sa ti-o vanda.

Insa despre ce reprezinta cele 17 cifre ale seriei de sasiu, unde putem gasi acest numar unic de la marca la marca, precum si ce tepe poti evita, atunci cand cumperi o masina second hand, doar pentru ca verifici seria VIN a masinii, descoperi chiar acum, din randurile de mai jos:

 

Ce este seria de sasiu?

Seria de sasiu – scurt istoric auto

Ce semnifica cifrele seriei de sasiu?

Unde gasesti seria sasiului  in functie de marca?

Seria sasiului – alte locuri in care o mai poti gasi

Verificare istoric auto prin seria de sasiu

Verificare norma auto prin seria de sasiu

Tepe demascate prin verificarea seriei de sasiu

 

Ce este seria de sasiu?

Asa cum spuneam si in introducere, seria de sasiu (sau seria VIN) este un numar UNIC de identificare. Nu exista in lume 2 masini cu aceeasi serie de sasiu, asadar, verificarile ulterioare despre istoricul unui autoturism sunt extrem de concludente.

Nu doar autovehicule dispun de un astfel de numar unic de identificare, ci si motocicletele, remorcile autobuzele, tractoarele, camioanele etc Regula este cat se poate de simpla: atat timp cat discutam despre un vehicul ce este autorizat pentru circulatia pentru drumurile publice, automat intra in discutie si numarul unic de identificare – seria VIN.

 

Seria de sasiu – scurt istoric auto

Daca tatal sau bunicul te-au plimbat cu batrana Dacie pe intreaga perioada a copilariei tale, ii poti intreba mai multe despre seria de sasiu a acestui autoturism si iti vor spune ca aceasta nu era altceva decat un numar simplu, format din 4-5 cifre. Sa dea acest adevar peste cap toata povestea cu numarul unic de 17 caractere, despre care tot vorbim de la inceputul acestui articol? Nici vorba si iata de ce:

Incepand cu anii 50, automobilele au inceput sa fie asociate cu cate un numar unic de identificare (pe caroserie), insa abia spre sfarsitul anilor 70 s-a trecut pe o tipizare a seriei de sasiu, ce a rezistat de altfel pana in prezent. Intorcandu-ne la vechile Dacii, primele masini iesite pe poarta fabricii aveau o serie IVN scurta (4-5 caractere), serii ce erau consecutive.

Ulterior, atat in State cat si in Europa, s-a decis adoptarea seriilor de sasiu cu 17 caractere, pentru a se cunoaste mai multe informatii despre o masina, fie ca se cumpara la mana a doua, fie ca se afla in service-ul auto.

 

Ce semnifica cifrele seriei de sasiu?

Asa cum se poate vedea si din imaginea de mai sus, primul caracter ne arata tara in care a fost fabricata masina. In cazul de fata, Japonia.

 

Alte exemple:

  • S – Marea Britanie
  • 1 sau 4 – SUA
  • W – Germania
  • K – Coreea de Sud
  • Z – Italia

 

Cel de-al doilea caracter indica marca auto (in exemplu de mai sus, este vorba despre un autoturism Toyota)

Alte exemple:

  • A – Audi
  • H – Honda
  • D – Mercedes-Benz
  • N – Nissan
  • V – Volvo

 

Cel de-al treilea caracter indica tipul de masina Toyota (camioneta, sedan etc). In acest caz, 1 identifica un autoturism pentru pasageri.

 

Caracterele 4, 5, 6, 7, 8 arata caracteristici particulare ale modelului respectiv. De la producator la producator, modul in care aceste 5 caractere sunt afisate difera foarte mult. Iata despre ce vorbesc acestea:

  • Tipul caroseriei
  • Culoarea caroseriei
  • Motorizarea
  • Dotari optionale

 

Caracterul 9 reprezinta o certitudine a faptului ca ultimele 5 caractere ale seriei VIN sunt adevarate. De la producator la producator, marcajul pentru caracterul 9 al seriei de sasiu poate sa difere.

Caracterul cu numarul 10 arata anul de fabricatie al masinii respective. Acest caracter poate fi o cifra sau o litera. Iata asadar cateva exemple elocvente:

1 – 1971 sau 2001

9 – 1979 sau 2009

A – 1980 sau 2010

B – 1981 sau 2010

 

IMPORTANT DE RETINUT!

Seria de sasiu are fie numere de la 1 la 9, fie literele A, B, C, D, E, F, G, H, J, K, L, M, N, P, R, S, T, V, W, X, Y, Z.

Literele I, O, Q, si U nu se gasesc pe seria VIN a unui autoturism din urmatorul considerent: numarul trebuie sa se repete din 30 in 30 de ani, asadar, este nevoie de doar 21 de litere, la care se adauga cifrele cuprinse de la 1 la 9.

Caracterul 11 al seriei VIN reprezinta un cod al fabricii de automobile in care masina pe care o ai fata a fost asamblata. Mai mult decat atat, producatorii auto cu mai multe linii de asamblare in aceeasi fabrica au ales sa marcheze cu simboluri diferite fiecare terminal de asamblare, asadar, nu vor exista 2 masini cu aceeasi serie VIN, chiar daca au fost fabricate in aceeasi uzina.

In cele din urma, caracterele 12, 13, 14, 15, 16, 17 reprezinta seria unica a autoturismului respectiv. Ultimele 4 reprezinta ordinea consecutiva a autoturismelor ce ies din fabrica respectiva. In cazul de fata, discutam despre autoturismul 2159, precedat de autoturismul 2158.

Acum ca stii cum se citeste o serie de sasiu, totul pare sa aiba mult mai mult sens, nu-i asa?

 

Unde gasesti seria sasiului in functie de marca?

 

Daca te afli in situatia de a cumpara o anumita marca de masina si nu esti primul proprietar al acesteia, este bine sa stii unde sa te uiti dupa seria de sasiu, pentru a afla mai multe informatii despre istoricul acesteia. De aceea, iti lasam mai jos locurile in care se afla seria VIN, in functie de marca:

Audi – seria de sasiu se afla in partea stanga a bordului, fiind usor de sesizat prin parbriz. De asemenea, seria VIN a unui autoturism Audi se mai poate gasi si sub capota, pe peretele despartitor dintre habitaclu si motor.

BMW – daca vrei sa iti cumperi un BMW second hand si ai de gand sa te pui la curent cu istoricul masinii respective, nu trebuie decat sa cauti seria de sasiu, pe care o gasesti fie pe oala amortizorului din fata, fie pe partea stanga a bordului, fiind vizibila prin parbriz. Sub capota, aceasta se gaseste pe panoul peretelui despartitor.

Mercedes-Benz – seria de sasiu poate fi localizata pe stalpul de langa parbrizul masinii.

Nissan – daca iti cumperi second hand o masina apartinand acestei marci, afla ca seria de sasiu se afla fie sub scaunul pasagerului, fie sub capota, pe panoul peretului despartitor.

 

Seria sasiului – alte locuri in care o mai poti gasi

 

Iata alte locuri in care poti gasi seria de sasiu:

  • Interiorul aripii din fata, exact in spatele rotii;
  • Pe unul dintre stalpii centrali ai masinii;
  • Peretele despartitor dintre motor si habitaclu;
  • In partea laterala a portbagajului
  • Pe oala amortizorului.

 

Verificare istoric auto prin seria de sasiu

Asa cum spuneam si mai sus, este bine sa verifici istoricul masinii second hand pe care vrei sa o achizitionezi, pentru ca de foarte multe ori se intampla ca o caroserie aparent fara probleme sa ascunda traume severe la masina. De aceea, nu trebuie decat sa intri pe pagina oficiala de net a Autoritatii pentru Supraveghere Financiara, accesand baza nationata de prejudicii si daune (dupa anul 2008), denumita CEDAM.

Completeaza apoi campurile obligatorii cu date despre masina in cauza (seria de sasiu a masinii este un exemplu de informatie ce trebuie completata), vazand apoi daca s-au platit daune auto prin polita de asigurare RCA. De aceea, multi samsari de masini refuza sa ofere aceste informatii, sau pot deveni chiar recalcitranti, pentru simplul motiv ca vrei sa verifici istoricul bunului pe care vrei sa il achizitionezi.

Masina e adusa din Germania? Nicio problema, pentru ca ai la dispozitie baze de date chiar pe net, asemanatoare CEDAM-ului, la care ajungi printr-o simpla cautare pe net de genul “vehicle history”.

 

Verificare norma auto prin seria de sasiu

Stii foarte bine ca daca iti cumperi o masina SH de peste hotare trebuie sa platesti o taxa de mediu, in functie de nivelul de emisii pe care motorizarea automobilului respectiv il genereaza. Acum este mai simplu ca niciodata sa faci acest lucru, pentru ca stii deja cum se citeste corect seria VIN a masinii tale.

Tot ce trebuie sa faci este sa identifici tipul de motorizare de care masina second hand pe care vrei sa o cumperi dispune, precum si anul fabricatiei. Aceste informatii sunt simplu de aflat, daca stii sa descifrezi “misterioasa” insirurire de cifre a unei serii de sasiu. Pe site-ul RAR gasesti informatii despre normele de poluare admise, iar cu datele din seria VIN, poti vedea la ce categorie intra masina pe care vrei sa ti-o cumperi.

 

Tepe demascate prin verificarea seriei de sasiu

In final, haide sa terminam cu un mic ABC al tepelor pe care samsarii de masini le dau celor aflati in necunostinta de cauza, dornici sa cumpere o masina adusa din Vest cu bani putini. O citire corecta a seriei de sasiu poate evita urmatoarele:

Kilometraj modificat – mai sus povesteam despre bazele de date ce iti pot spune multe lucruri despre istoricul masinii second hand pe care vrei sa o cumperi. Ei bine, citirile anterioare ale kilometrajului real intra in aceasta categorie de date vitale pe care le poti afla, cu o simpla introducere a seriei de sasiu.

Accidente si coliziuni – nimeni nu iti va spune ca masina pentru care te pregatesti sa scoti bani din buzunar a suferit o lista intreaga de coliziuni si accidente, insa nu este nicio problema, pentru ca poti verifica tu acest lucru. Cine te va ajuta sa rezolvi acest mister? Evident ca seria VIN a autoturismului respectiv.

Masina a fost furata – in cazul in care cumperi o masina furata, poti fi sigur ca ai facut o investitie total neinspirata, pentru ca recuperarea banilor presupune un adevarat sir de procese si anchete in care suntem convinsi ca nu vrei sa fii implicat. Cere seria VIN si afla singur istoricul masinii pe care vrei sa o cumperi dintr-un targ auto.

 

PS – daca proprietarul nu vrea sa iti ofere aceasta informatii, acest lucru trebuie sa iti ridice intotdeauna suspiciuni. Nimeni nu vrea sa cumpere o masina cu probleme, iar samsarii stiu foarte bine acest lucru. Asadar, mare atentie la ce cumperi!

 

Iata-ne ajunsi la fina! Speram ca ti-au fost mai mult decat utile informatiile de mai sus si ca vei face alegerea corecta de cumparare, atunci cand iti vei achizitiona urmatoarea masina. Cat despre piesele auto pe care vei dori sa le cumperi ulterior, autohut.ro este alegerea perfecta, iar service-ul nostru locul ideal pentru a face o verificare mai mult decat completa a intregului autovehicul.

Surse foto :

https://www.quora.com
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Framenummer_voorbeeld.jpg
https://s1.cdn.autoevolution.com/images/news/how-to-read-your-toyota-vin-code-80056_3.jpg
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1996_Porsche_911_993_GT2_-_Flickr_-_The_Car_Spy_(3).jpg

 

 

 

Comments

comments

Postari similare

Lasa-ne un comentariu