Home Utile Jante auto – cum le alegi pe cele mai potrivite pentru mașina ta?

Jante auto – cum le alegi pe cele mai potrivite pentru mașina ta?

by autohut
Jante auto

Așa cum probabil știi deja, ansamblul roților mașinii pe care o conduci este format din jante și anvelope. Deși majoritatea șoferilor pun cel mai mare preț pe calitatea cauciucurilor pe care le montează, în funcție de sezon, pe autoturism, jantele sunt la fel de importante atunci când vine vorba de siguranța la volan. În afară de rolul estetic, jantele auto, cunoscute popular și sub denumirile incorecte de „genți”, „jenți” sau „geante”, mai au și o parte practică, despre care îți vom explica mai multe în acest articol.

Jante OEM (originale) versus jante aftermarket

Fiind cel mai des schimbate componente auto, jantele pot fi încadrate în două mari categorii, și anume jantele originale și cele aftermarket. Aceste două mari categorii pot avea și subcategorii, în funcție de calitatea jantelor și de rezistența acestora.

Concret, le putem încadra pe cele originale în jante de foarte bună calitate, rezistente și cu o performanță ridicată, care sunt și cele mai scumpe dintre toate. Mai poți alege jante de competiție, dar și jante mai accesibile ca preț, însă cu o calitate mediocră. Cea mai mare căutare este, însă, pe segmentul de jante aftermarket, unde firme consacrate în domeniul pieselor auto, așa cum este cazul companiei OZ, îți pun la dispoziție jante din aliaje ușoare la prețuri foarte accesibile pentru orice buzunar.

Ce jante se potrivesc pe mașina ta?

În primul rând, trebuie să stabilești de la bun început care este destinația mașinii pentru care vrei să comanzi un set nou de jante. Mai exact, e nevoie să cumperi aceste componente auto în funcție de frecvența cu care folosești mașina. Dacă ai nevoie de jante auto noi pentru un autoturism cu care te deplasezi zilnic, e important să pui cel mai mare preț pe durabilitatea acestora. Respectă întocmai indicațiile pe care constructorul mașinii tale le-a lăsat în cartea tehnică a autoturismului și nu alege niciodată jante mai mari sau mai mici decât cele sugerate de specialiști. Motivul este simplu:

Articulațiile și suspensia fiecărei mașini au fost gândite pentru o anumită greutate a roților și un anumit balon al anvelopei. Dacă nu vei respecta indicațiile primite și vei monta, de pildă, jante mai mari, roțile mașinii vor fi cu mult îngreunate, iar vibrațiile și șocurile resimțite vor fi cu mult mai intense. Această situație nu are decât un singur deznodământ – vizita prematură la service-ul auto.

Dacă nu vrei să folosești mașina în scopuri competiționale, nu e nevoie să apelezi la aliajul ultra-ușor, destinat mai degrabă jantelor pentru mașini de curse. De asemenea, dacă nu participi cu mașina ta la vreo paradă, nu e nevoie să te îndrepți nici către modelele de jante cu un design aparte, ci să alegi un set cât mai comun ca aspect și cu un preț care să se încadreze în bugetul pe care vrei să îl aloci, fără prea mari eforturi, respectând indicațiile producătorului.

Cum alegi jantele pentru o mașină de familie?

Dacă vrei să aduci un suflu nou mașinii cu care călătorești alături de familie, nu e nevoie să îți pui la bătaie toate economiile. Un set de jante aftermarket cât mai accesibile ca preț își va face minunat datoria de a vă asigura călătorii plăcute. Desigur, poți comanda și jante OEM, însă pentru acestea va trebui să pui la bătaie ceva mai mulți bani decât în situația sugerată anterior.

Cum alegi jantele pentru o mașină sport?

Dacă vrei să îți echipezi mașina cu care participi la competiții auto cu jante noi, prețul acestora este ultimul aspect pe care ar trebui să îl iei în considerare. În această situație, greutatea, rezistența și, desigur, dimensiunea, sunt mult mai importante. O jantă originală, special creată pentru activități sportive, care măsoară 18 inch, de exemplu, nu va depăși greutatea de 8 kilograme, în vreme ce varianta aftermarket cu aceeași dimensiune va cântări peste 10 kilograme. Te lăsăm să tragi singur concluzia asupra variantei de preferat, în această situație.

Jantele vor influența consumul de carburant

Un autoturism care va fi echipat cu jante grele va consuma mai mult decât unul care rulează cu jante cât mai ușoare, așa cum este și normal. Dacă folosești foarte des mașina, nu doar pentru deplasări către și de la serviciu, acest aspect ar trebui să cântărească greu în alegerea pe care o faci.

Pe autohut.ro te poți bucura de o gamă variată de jante auto sau alte piese pentru mașina ta, pentru ca tu și ceilalți pasageri alături de care călătorești să te poți bucura de drumuri bune.

Comments

comments

Postari similare