Acte necesare înmatriculare auto pentru o mașină achiziționată în România (2018)
Conform noilor prevederi legale, șoferii care vor să înmatriculeze un autoturism pe teritoriul României sunt acum scutiți de plata anumitor taxe, lucru ce poate părea la prima vedere o gură proaspătă de oxigen pentru întregul proces birocratic.
Printre taxele șterse de pe listă se numără: taxa pe timbrul de mediu, taxa de înmatriculare permanentă (pentru autovehicule de până în 3,5 tone) și taxa de autorizare provizorie pentru circulația mașinilor neînmatriculate.
Cu toate aceste schimbări, birocrația pare să complice în continuare lucrurile la fel de tare. Așadar, iată cu ce acte trebuie să te prezinți la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, pentru a obține numerele de înmatriculare ale unei mașini achiziționate pe teritoriul României:
Actele de achiziție
Dacă ai cumpărat un autoturism nou de pe teritoriul României (indiferent dacă ești persoană fizică sau persoană juridică), ai nevoie de actele de achiziție, fără de care nu poți începe de altfel procedura de înmatriculare. Mai mult decât atât, ai nevoie de cartea tehnică a noii mașini achiziționate, document eliberat de firma de la care ai cumpărat-o.
Polița RCA
Atunci când te prezinți la Direcția de Înmatriculări, trebuie să ai deja la tine polița RCA (Asigurarea de Răspundere Civilă Auto), dar și de o chitanță în valoare de 37 de lei. Această chitanță reprezintă contravaloarea certificatului de înmatriculare pentru autoturismul tău.
Îți recomandăm să faci această plată online, pentru a mai scăpa de câteva cozi, în tot proces greoi de înmatriculare auto. În acest punct preliminar, mai ai de scos din buzunar încă 40 de lei pentru plăcuțele de înmatriculare, sau 85 de lei, în cazul în care vrei să ai numere preferențiale.
Așadar, dacă ai cumpărat o mașină de pe teritoriul României și vrei să o înmatriculezi, iată care sunt toate actele necesare acestui proces:
- Cererea pentru înmatricularea autoturismului;
- Fișa de înmatriculare, pe care va trebui să o obții de la circa financiară de care depinzi;
- Cartea de identitate (pe care o iei de la vânzătorul mașinii) – original și copie simplă;
- Actul tău de identitate – atât în original, cât și în copie simplă;
- Copie după asigurarea RCA;
- Contravaloarea plății de 37 de lei pentru certificatul de înmatriculare;
- Chitanța cu dovada plății pentru plăcuțele de înmatriculare;
- Procură notarială, în cazul în care actele nu sunt depuse de proprietar.
În plus, în cazul în care înmatricularea unui autovehicul se face de către o persoană juridică, dosarul pentru înmatriculare va mai fi completat cu: documentele care atestă dobândirea personalității juridice, denumirea companiei (copie simplă), sediul companiei (copie simplă), împuternicirea pentru reprezentantul legal al acestor documente.
În introducere, am înșiruit o serie de taxe scoase din acest proces de înmatriculare auto. Ei bine, chiar dacă taxe precum cea de mediu au fost tăiate de pe listă, trebuie să mai scoți ceva bani din buzunar pentru a avea dosarul complet, atunci când te prezinți la Direcția de Înmatriculări. Iată care sunt acestea:
Taxe pentru înmatricularea unui autoturism nou:
- Taxa pentru obținerea certificatului de înmatriculare – 37 de lei;
- Taxa pentru plăcuțele de înmatriculare – 40 de lei (85 de lei, pentru numere preferențiale);
- Polita RCA (+ asigurarea CASCO)
- Taxele vamale + TVA, în cazul mașinilor cumpărate din afara UE;
- Doar TVA, în văzul mașinilor cumpărate din spațiul UE.
Taxe pentru înmatricularea unui autoturism second hand:
- Polița RCA;
- Taxa pentru obținerea certificatului de înmatriculare – 37 de lei;
- Taxa pentru plăcuțele de înmatriculare – 40 de lei (85 de lei, pentru numere preferențiale);
- Taxa de identificare – omologare RAR, însă doar dacă este cazul.
- Taxe vamale + TVA, în cazul mașinilor cumpărate din afara UE
- DOAR TVA, în cazul mașinilor cumpărate din spațiul UE*
*excepție fac doar cazurile în care tranzacția are loc între două persoane fizice
Așa cum ai putut vedea și tu din rândurile de mai sus, înmatricularea unui autoturism rămâne în continuare un proces greoi, ce vine la pachet cu nervi, cozi, ore interminabile de așteptare. Chiar dacă autoritățile încearcă să fluidizeze întregul proces de înmatriculare (prin digitalizarea anumitor plăți sau prin introducerea biletelor de ordine), rămâne în continuare loc de mai bine.
Așa că înarmează-te cu nervi de oțel, răbdare și optimism, pentru a te bucura apoi de noua ta mașină, așa cum îți dorești, oriunde și oricând! Cât despre lista completă de piese auto, astfel încât să nu ai probleme niciodată pe drumuri, te așteptăm ca de fiecare dată la noi pe site, pentru că ai de unde alege. Piese auto de calitate, branduri de top, garanții și prețuri pe măsură – iată ce găsești oricând pe autohut.ro, locul în care te așteaptă tot ce este mai bun pentru mașina ta.
Sursa foto: https://pixabay.com/en/bmw-car-front-sports-car-tuned-918408/