Home Utile Diferenta dintre uleiul de motor mineral si cel sintetic

Diferenta dintre uleiul de motor mineral si cel sintetic

by autohut

Cu totii stim ca este important sa schimbi uleiul de motor in mod regulat pentru a asigura functionarea corecta a motorului. Cu toate acestea, multe persoane sunt puse in dificultate atunci cand trebuie sa aleaga uleiul de motor potrivit pentru masina lor.

 

Unul dintre principalele criterii care diferentiaza uleiurile de motor este felul in care sunt obtinute: uleiuri de motor minerale sau sintetice.

Rolul uleiului de motor

Uleiul de motor este o substanta fluida, vascoasa, care are rolul de a crea o pelicula de izolare intre diversele elemente in miscare din interiorul motorului. De asemenea, el ajuta la izolarea motorului impotriva factorilor externi.

 

Uleiul de motor trebuie sa fie suficient de lichid pentru a permite miscarea diferitelor piese auto din interiorul motorului, dar suficient de vascos pentru a-si mentine proprietatile.

 

Fabricarea uleiului de motor mineral vs. sintetic

Uleiul de motor mineral se numeste astfel deoarece el este extras din petrol si este compus din substante alcaline. Acesta are avantajul de a fi usor de obtinut si este mult mai ieftin decat uleiul de motor sintetic sau cel semi-sintetic.

 

Pe de alta parte, uleiul de motor sintetic este obtinut prin sintetizarea unor substante chimice. Acesta este special conceput pentru a mentine un nivel optim de vascozitate atat la temperaturi scazute, cat si la cele ridicate. Mai mult, uleiul de motor sintetic are deja aditivi adaugati pentru a asigura performanta maxima a motorului.

 

Exista si ulei de motor semi-sintetic. Acesta este format dintr-un amestec mineral care contine ulei sintetic in proportie de pana la 30%. El combina proprietatile ambelor tipuri de ulei.

 

Diferenta dintre cele doua tipuri de ulei

Uleiul de motor mineral devine foarte vascos la temperaturi scazute. Din cauza acestui lucru, el isi pierde eficienta, ingreunand miscarea pieselor din motor. Acest lucru va face ca motorul sa porneasca mult mai greu si sa ajunga la temperatura optima de functionare intr-un timp mai indelungat. Pe de alta parte, temperaturile ridicate duc la pierderea vascozitatii uleiului mineral, ceea ce face ca el sa nu mai ofere o protectie la fel de mare pieselor aflate in miscare.

 

Uleiul sintetic nu sufera de aceste probleme. Acesta este produs special pentru a avea o vascozitate mult mai constanta, indiferent de temperatura de afara. Folosind un ulei de motor sintetic, masina ta va porni mult mai usor pe perioada iernii, iar motorul va putea suporta o temperatura mai mare vara.

 

De asemenea, uleiul de motor sintetic se degradeaza mult mai putin de-a lungul duratei sale de viata. Acest lucru ii permite sa ofere aproximativ aceeasi protectie pieselor motorului din momentul introducerii lui, pana cand este schimbat.

 

Concluzie

Desi uleiul de motor mineral poate fi folosit fara probleme in majoritatea situatiilor si are un pret mult mai scazut, uleiul sintetic ofera o lubrifiere superioara motorului si protejeaza piesele intr-o masura mult mai mare. De asemenea, uleiul de motor sintetic se degradeaza mai lent si ramane eficient de-a lungul intregii sale durate de viata.

Comments

comments

Postari similare