Home Utile Rolul si intretinerea cutiei de viteze

Rolul si intretinerea cutiei de viteze

by autohut

 

Cu ajutorul cutiei de viteze, rapiditatea deplasarii cu masina este manageriata astfel incat turatia motorului sa se adapteze vitezei si sa furnizeze puterea necesara tractiunii. Ca orice alta componenta a masinii, ea trebuie protejata prin adoptarea unui stil de condus neagresiv, in scopul de a prelungi durata de viata a sistemului de transmisie si a masinii in general. Mai multe despre importanta si mentenanta cutiei de viteze afla din acest articol.

Rolul si mecanismele de functionare ale cutiei de viteze

Cutia de viteze este o componenta a sistemului de transmisie al masinii. Ea este, practic, cea care pune in miscare rotile, prin transferul de putere pe care il realizeaza dinspre motor catre roti. Acest proces este controlat de catre sofer prin manevrarea manetei de viteze.

 

Ca si configuratie, cutia de viteze arata ca un ansamblu de roti dintate, denumite pinioane, si sincroane care permit, prin intermediul schimbatorului de viteze, adaptarea turatiei dintre ea si motor, asigurand in acelasi timp  trimiterea puterii rezultate inspre roti. Acest lucru se aplica in cazul cutiilor de viteza manuale, care sunt gestionate printr-un sistem de 5, 6 sau 7 trepte de viteza, plus functia de marsarier (mersul cu spatele). In situatia celor automate, aceste niveluri de viteza sunt selectate de un calculator si un grup de electrovalve, in functie de cum apasam pedala de acceleratie sau frana (reglam turatia motorului).

 

Atunci cand are loc schimbarea treptei de viteza, se produce, de fapt, o inlantuire de procese:

  1. Prin apasarea ambreiajului, are loc decuplajul cutiei de viteze fata de motor.
  2. Alegerea vitezei dorite, prin intermediul schimbatorului. In acest pas are loc cuplarea pinioanelor prin intermediul sincroanelor.
  3. Eliberarea progresiva a pedalei de ambreiaj, in vederea cuplarii cutiei de viteze cu motorul.

Sfaturi de intretinere a cutiei de viteze manuale

Aceste procese detaliate anterior pot fi daunatoare pentru masina daca nu sunt efectuate corespunzator. Defectiunile aparute la cutia de viteze apar si in urma unei intretineri precare, asa ca pentru a evita eventualele stricaciuni aparute la nivelul sistemului de transmisie, este bine sa tii cont de cateva reguli care sa te ajute sa te folosesti de masina la parametri optimi, pe o perioada cat mai lunga de timp.

 

  1. Foloseste debraierea dubla

Dublul debreiaj este manevra care era folosita pe vremuri pentru retrogradare in treptele inferioare, clasica “frana de motor”, la cutiile de viteza fara sincroane. Este utila si pentru cutiile moderne, pentru menajarea sincroanelor cutiei de viteze, sau pentru introducerea mai usoara in viteza 1-a in timpul mersului (atunci cand urci o panta abrupta). Concret: din viteza a doua debreiezi, aduci maneta la punctul mort si eliberezi ambreiajul. Apoi accelerezi putin in gol, eliberezi acceleratia si dupa acea faci manevra de introducere in viteza 1. Pe intelesul tuturor presupune trecerea dintr-o treapta de viteza superioara intr-una inferioara, protejand in acest fel si frana de serviciu, impiedicand uzarea placutelor si a discurilor, dar si a sincroanelor si pinioanelor din cutie.

 

  1. Schimba uleiul cutiei de viteze

Inlocuirea uleiului cutiei de viteze se face o data la doi ani sau in functie de gradul de uzura si intervalele de folosire a masinii. Poti solicita ajutorul unui specialist AutoHut ori poti sa consulti fisa tehnica a masinii pentru a afla aceste informatii.

 

  1. Lasa cutia de viteze sa se “incalzeasca”

Ca si motorul sau bateria, si cutia de transmisie are nevoie de un timp in care sa se acomodeze, functionarea sa “la rece” fiind daunatoare pentru durata ei de viata. De aceea, este recomandat ca, la inceputul calatoriei cu masina, schimbarea treptelor de viteza sa se faca lent, fara a forta excesiv automobilul.

 

Cel mai important si cel mai usor de urmat sfat este sa apesi ambreiajul pana la capat atunci cand realizezi trecerile intre treptele de viteza. In caz contrar, risti ca sistemul de transmisie sa se defecteze, iar costurile de reparatie vor fi cu siguranta consistente.

 

Siguranta ta este importanta, asa ca fii precaut si mergi la un service auto de fiecare data cand semnalezi anumite simptome ale unei functionari incorecte a masinii. Autohut ofera servicii de manopera auto la preturi accesibile!

 

Sursa foto: www.mergebrici.com

 

 

Comments

comments

Postari similare