Pe timpul iernii, mașina are nevoie de îngrijiri suplimentare. Din cauza temperaturilor scăzute și a condițiilor de trafic îngreunate, este nevoie ca fiecare șofer să își pregătească mașina din mai multe puncte de vedere. Astăzi, îți prezentăm cele mai importante 6 trucuri pe care să le pui în practică pentru a-ți proteja mașina în perioade rece a anului.
Combustibilul
Alimentează cu combustibil aditivat. Iarna, mai mult ca oricând, ar trebui să te preocupe alegerea carburantului potrivit, care să crească performanțele mașinii și să asigure curățarea motorului. Așadar, atunci când te afli la pompă, alimentează cu combustibil care are cifra octanică mai mare – respectiv 98, în loc de 95 sau SuperPremium în loc de Premium. Acesta este realizat dintr-un amestec îmbogățit cu o cantitate suplimentară de adiviti.
Antigelul
Antigelul face parte din categoria acelor consumabile indispensabile pentru funcționarea optimă a mașinii. Rolul său este acela de a răci motorul și de a-i oferi protecție împotriva coroziunii și a înghețului. Ca regulă generală, antigelul ar trebui înlocuit o dată la 2-3 ani, deoarece după această perioadă el își pierde proprietățile. Îmbătrânirea antigelului înseamnă și scăderea punctului de îngheț și poate produce daune iremediabile motorului. Îți recomandăm să folosești un antigel de calitate.
Lichidul de parbriz
Odată ce temperaturile scăzute și-au făcut simțită prezența, este momentul să înlocuiești lichidul pentru parbriz pe care l-ai folosit în sezonul cald cu un produs special conceput pentru iarnă. Un astfel de produs nu va îngheța te va ține departe de surprizele neplăcute – adică nu va îngheța în rezervor – și te va ajuta să menții parbrizul și luneta curate, pentru a spori vizibilitatea în timp ce conduci.
Frâna de mână
În cazul mașinilor cu cutie manuală, indicat este ca frâna de mână să fie acționată doar în condițiile în care temperaturile nu au scăzut sub 0 grade Celsius. Explicația este una simplă: sub influența temperaturilor foarte scăzute, etrierul poate rămâne blocat. Pe de altă parte, în situația mașinilor cu cutie automată se recomandă acționarea ei exact ca pe timpul verii, fără restricții.
Dejivrarea
Iarna, anumite zone ale mașinii îngheață. Deseori, ne confruntăm în acest anotimp cu încuietoarele portierelor și ale portbagajului blocate, ori cu straturi de gheață pe geamurile mașinii. Din acest motiv, este important ca orice șofer să folosească soluțiile potrivite de dejivrare. De exemplu, pentru închizătoare există în comerț soluții speciale de lubrifiere, în timp ce pentru parbriz, lunetă și pentru celelalte geamuri ale mașinii se pot folosi, de asemenea, spray-uri dedicate pentru dezghețat.
Conduita rutieră
Dincolo de toate aceste trucuri care vizează pregătirea mașinii pentru sezonul rece, este importantă, de asemenea, și adoptarea unei conduite rutiere corespunzătoare. Un stil de șofat adaptat condițiilor de drum nu doar că va proteja mașina, dar va menține siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic. Șofatul ideal pe timp de iarnă ar trebui să fie caracterizat de reacții controlate, blânde, evitându-se frânările sau accelerările bruște.
Înainte de iarnă, se recomandă o revizie generală a mașinii, într-un service autorizat.
Sursa: https://www.maxpixel.net/Winter-Light-Cold-Travel-Snow-Road-Weather-Car-3013041