Home Utile Cum se verifică uleiul de motor: pași esențiali

Cum se verifică uleiul de motor: pași esențiali

by autohut

Cu toții știm că, printre altele, uleiul de motor reprezintă o componentă importantă pentru funcționarea optimă a mașinii. Rolul acestuia este esențial pentru a facilita procesele mecanice care au loc la nivelul elementelor aflate în mișcare, de la nivelul motorului. Concret, uleiul de motor lubrifiază toate aceste componente, oferindu-le totodată protecție împotriva coroziunii și a altor impurități care le poate afecta performanțele. În plus, el previne supraîncălzirea motorului. Având în vedere aceste funcții pe care le îndeplinește uleiul de motor, verificarea periodică a nivelului și a stării acestuia este o metodă prin care putem preveni calarea motorului.

Cum se verifică nivelul uleiului de motor  

Dacă până acum am marjat pe faptul că este mai bine ca operațiunile de reparație a mașinii să fie atribuite doar mecanicilor și personalului specializat din service-urile auto, verificarea uleiului de motor este un pas pe care îl poate face orice șofer. Pentru a efectua această verificare, este nevoie doar de un prosop de hârtie și de manualul mașinii.

Înainte de toate, citește recomandările producătorului care se regăsesc in cartea mașinii. În cazul modelelor mai noi de automobile, monitoarele electronice din bord pot oferi informații despre statusul uleiului și, de regulă, nu dispun de o jojă pentru verificarea manuală. Cu toate acestea, o jojă poate fi achiziționată din orice magazin de piese auto, așa că nu ar trebui să existe impedimente în acest sens.

Pasul următor constă în parcarea mașinii pe o suprafață netedă, pentru un plus de precizie a măsurării. Poziționarea acesteia pe bordură sau în alte moduri în care cele patru roți nu sunt paralele cu solul va face ca măsurarea să fie incorectă. De asemenea, este indicat ca măsurarea să se efectueze atunci când motorul este ”la rece”. În acest mod se evită riscul de a lua contact cu suprafețele încălzite ale mașinii.

Pentru a trece la verificarea efectivă, se trage către exterior joja. Cu ajutorul unui șervețel din hârtie va trebui să eliminăm surplusul de ulei din extremitatea de jos a jojei. Următoarea etapă constă în introducerea, din nou, a jojei în tubul de ulei, până ce aceasta a pătruns complet. Mai apoi, joja se extrage și se evaluează unde anume se situează nivelul de ulei. Ideal este ca acesta să fie localizat între semnele de MIN și MAX (sau, în funcție de modelul mașinii, L și H de la ”low” și ”high”), inscripționate pe jojă.

Dacă bandă de ulei este sub semnul de minim, atunci este necesară completarea cu ulei de motor.

Culoarea uleiului de motor

La fel de importantă este și culoarea uleiului de motor, care, în condiții normale ar trebui să fie o nuanță de maro sau poate chiar negru. Dacă acesta a căpătat un luciu intens, este foarte posibil să semneleze o problemă în ceea ce privește nivelul lichidului de răcire. Mai precis, am putea vorbi despre necesitatea de completa sau de a restabili proporțiile antigelului.

Analizează, de asemenea, aspectul uleiului și din alte privințe; de exemplu, dacă uleiul de motor prezintă particule de metal, ar trebui să mergi cât mai repede la service, deoarece motorul ar putea avea de suferit.

Sursa poza: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oil_dipstick_in_%C5%A0koda_Fabia_I,_engine_1,2_HTP.jpg

Comments

comments

Postari similare