Home Utile Cum poți prelungi durata de viață a anvelopelor auto

Cum poți prelungi durata de viață a anvelopelor auto

by autohut

Alegerea anvelopelor auto reprezintă o etapă importantă, care asigură confortul și siguranța pasagerilor și care sporește, totodată, fiabilitatea mașinii. În medie, durata de viață a unui set de anvelope noi, calitative este de aproximativ 5 ani (după această perioadă fiind necesară o verificare de specialitate), dar semnele de uzură pot să apară mai devreme, în funcție de mai mulți factori – printre care și frecvența utilizării lor, condițiile de depozitare sau stilul de condus.

Deoarece achiziționarea anvelopelor implică un buget destul de consistent, e important să cunoaștem cum anume poate fi prelungită durata de viață a unui set de cauciuri, tocmai pentru a putea fi utilizate la perfomanțe optime, pe termen lung.

Depozitarea

Un aspect căruia nu i se acordă, de cele mai multe ori, importanța cuvenită este depozitarea anvelopelor. Cu siguranță că în situația în care avem două seturi distincte de cauciucuri (anvelope de iarnă și de vară), este nevoie ca, în funcție de sezon, să le depozităm pe unele sau pe celelalte. La capitolul ”depozitare” trebuie să ținem, deci, cont de câteva sfaturi:

  • Spațiile ideale pentru depozitarea anvelopelor sunt cele răcoroase, uscate, care beneficiază de ventilație naturală;
  • Temperatura optimă pentru stocarea cauciucurilor nu depășește 35 de grade Celsius;
  • Anvelopele trebuie să fie ferite de razele soarelui;
  • Cauciucurile nu se vor așeza direct pe sol. Se recomandă ca ele să fie poziționate la minim 10 cm față de podea.
  • Pentru a evita deformarea lor din cauza presiunii exercitate atunci când sunt așezate unul peste celălalt, se recomandă rotirea periodică a cauciucurilor.

Verificările de rutină

O altă modalitate prin care se poate prelungi termenul de utilizare a cauciucurilor, fie că vorbim despre anvelope de iarnă, de vară sau all season este efectuarea verificărilor de rutină. Conform recomandărilor oferite de specialiști, este important să verificăm constant presiunea din pneuri, poate chiar înainte de fiecare cursă. Cauciucurile care nu sunt umflate corespunzător se uzează mai rapid și, mai mult decât atât, generează un consum suplimentar de carburant.

Tot din categoria verificărilor de rutină face parte și verificarea codului DOT. Dacă în cazul în care am cumpărat anvelope noi situația este mai simplă, atunci când vorbim despre anvelope all season codul DOT (acronimul de la ”Departament of Transportation”) ne poate ajuta să identifici vârsta pneurilor.

De asemenea, chiar dacă avem un set de anvelope de vară și unul de iarnă, care erau noi în momentul achiziționării, o măsură de bază pentru a verifica starea lor este ca după primii 5 ani de utilizare să se efectueze un control specializat. În mod normal, un set de pneuri ar putea fi folosit până la 10 ani, dar acest termen variază foarte mult în funcție de o serie de factori, de aici și importanța realizării acestei verificări după primii 5 ani de folosire.

Stilul de șofat

Pentru a evita deteriorarea cauciucurilor, se recomandă evitarea unui stil de șofat agresiv. În special dacă ne raportăm la diversele tipuri de anvelope de iarnă, acestea pot fi protejate prin adoptarea unei conduite prevenive, având în vedere condițiile de trafic ceva mai dificile din sezonul rece. În cazul modelelor de anvelope de vară, frânările bruște pot afecta banda de rulare a cauciucurilor, de aceea este și indicat să se păstreze distanța corespunzătoare atunci când se circulă în coloană.

Sursa: https://unsplash.com/photos/XNN9C8MG4KM

Comments

comments

Postari similare