Home Utile Mașinile electrice – tipuri, beneficii, mod de utilizare

Mașinile electrice – tipuri, beneficii, mod de utilizare

by autohut

Încet dar sigur, lumea automobilelor se îndreaptă către o zonă pe care unii o considera încă “neconvențională”: mașinile electrice.

 

Motivele pentru care aceste produse nu sunt încă promovate intens la nivel european sunt multiple: lipsa unei infrastructuri potrivite pentru un număr uriaș de mașini electrice pe drumuri, interesele unor jucători economici, mult prea mari pentru ca această acestă categorie firavă să fie promovată așa cum trebuie, prețuri de achiziție prea mari etc.

 

Un lucru este însă cert: din ce în ce mai multi români discută cu interes despre acest subiect, iar asta nu poate decât un sigur lucru: viitorul mașinilor electrice este unul cât se poate de promitățor.

 

Mașinile electrice – cum funcționează

Mașinile electrice – tipuri existente deja pe piață

Mașinile electrice – beneficii pentru mediu și buzunarul tău

 

Mașinile electrice – cum funcționează

Marea diferență dintre o mașină normală și una electrică este dată de energia pe care o utilizează pentru a funcționa. Dacă un autoturism convențional are nevoie de un plin (benzină, motorină, GPL) o dată la câteva zile, o mașină eco își se bazează pe energia electrică. De aceea, anumite piese auto cu care suntem extrem de familiarizați, atunci când vine vorba de mașinile noastre, nu se regăsesc la mașinile electrice: țeava de eșapament, cutia de viteze, ambreiajul.

 

În medie, autonomia unui automobil electric ce dispune de o baterie încărcată 100%, poate atinge chiar și 400 de kilometri.

Mașinile electrice – tipuri existente deja pe piață

Chiar dacă ideea de “mașina electrică” te duce automat cu gândul la un autoturism ce funcționează 100% cu energie luată de la priză, în realitate lucrurile stau puțin diferit. Așadar, există 3 categorii diferite de mașini electrice, pe care le descriem chiar mai jos:

 

Mașinile hibrid convenționale: Funcționează pe bază de carburant fosil, dar și pe bază de curent electric. Atunci când frânează, autovehiculul hibrid – pe baza motorului electric de care dispune – își recapătă resursele electrice, vitale de altfel pentru viața sa.

 

Mașinile hibrid plug-in: chiar dacă acest tip de autovehicul dispune de motor electric, poate funcționa doar pentru o scurtă perioadă de timp exclusiv pe baza energiei preluate de la priza electrică. Principala sursă de energie a acestui tip de autovehicul hibrid este petrolul, combustibil ce alimentează cel de-al doilea motor al mașinii hibrid plug-in.

 

Mașini electrice 100%: reprezintă cea de-a treia categorie de autovehicule de acest gen, care însă funcționează în totalitate pe baza de energie electrică. Tesla este doar numele unui producător ce realizează exclusiv mașini 100% electrice.

 

Mașinile electrice – beneficii pentru mediu și buzunarul tău

O mulțime de beneficii vin la pachet odată cu achiziționarea unei mașini electrice. Așa cum spuneam și puțin mai sus, o mașină electrică are mai puține piese auto, așadar, costurile cu mentenanță și reviziile vor fi automat mai scăzute.

 

Mai mult decât atât, încărcarea la capacitate maximă a unui astfel de autoturism este mult mai ieftină decât un plin făcut la benzinărie. Chiar dacă prețul pentru achiziționarea unui astfel de produs este mai mare, comparativ cu celelalte segmente auto, există programe guvernamentale prin care poți abține subvenții în privința achiziționării unei astfel de mașini.

 

Dacă vrei să îți cumperi o mașină electrică, faci o alegere excelentă pe termen lung, atât pentru tine, cât și pentru mediul înconjurător. Mașinile electrice reprezintă, fără doar și poate, viitorul! Beneficiile unei mașini electrice nu vor înceta să apară, iar acest lucru se va observa poate cel mai bine în bugetul pentru întreținerea și alimentarea unui astfel de autovehicul.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/alternative-auto-automobile-battery-110844/

Comments

comments

Postari similare