Home Utile Sistemul de franare perfect si rolul sau in trafic

Sistemul de franare perfect si rolul sau in trafic

by ana nicoara
disc de frana pentru masina

Sistemul de franare este unul dintre cele mai importante componente ale unui autovehicul, iar un sistem de franare perfect poate face uneori diferenta dintre viata si moarte pe sosele. Securitatea in trafic depinde in primul rand de capacitatea unei masini de a se opri la timp si in conditii de siguranta. Tocmai de aceea, trebuie sa iei in seama orice mica problema in functionarea franelor si sa repari sau sa schimbi acele piele auto care iti pun siguranta in pericol in momentul sofatului.

Iata cateva situatii care ar trebui sa te puna pe ganduri si sa te faca sa mergi la un service auto cat mai repede:

  • Senzatia ca frana „nu tine” sau este slaba: oricat de incepator esti, vei simti cand frana nu mai are aceeasi putere
  • In timpul franarii masina trage intr-o parte sau ti se blocheaza una din roti (sau chiar mai multe)
  • Franarea este zgomotoasa
  • Franarea are loc cu trepidatii

Daca ai observat una sau mai multe probleme din cele mai sus, ar fi bine sa apelezi la un specialist care sa iti inspecteze sistemul de franare si sa vada ce este in neregula. De cele mai multe ori, ai nevoie de schimbarea placutelor de frana. Daca in cazul altor piese auto poti merge pe varianta second-hand, in cazul placutelor de frana nu este indicat acest lucru. In plus, daca vrei sa ai un sistem de franare perfect, ar fi bine sa alegi niste placute de frana de o calitate superioara, de la un producator cunoscut.

Uzarea discului de frana

O alta problema ce poate sa apara la una din piesele auto si sa iti strice sistemul de franare este uzarea discurilor. Franarea puternica pe timp de iarna, dar si materialul slab calitativ din care sunt realizate anumite discuri pot duce la uzarea lor mai rapida. Primul semn al uzarii discurilor este resimtirea unor vibratii puternice la nivelul volanului.

In momentul in care sesizam o problema cu sistemul de franare al autovehiculului, primul lucru la care ne gandim sunt placutele de frana si discurile.

Insa, exista si situatii in care stricarea etrierului, una din acele piese auto care tine placutele, poate ceda, mai ales dupa un sezon rece lung in care masina a fost folosita intensiv. De multe ori, pistonasul etrierului poate ramane blocat, iar acest lucru poate duce la degradarea treptata a sistemului de franare. In momentul in care etrierul este blocat, exercita o forta asupra discului in mod continuu, chiar si atunci cand nu esti cu piciorul pe frana.

Schimbarea lichidului de frana

Am vorbit despre piese auto ce se pot strica si pot afecta functionalitatea sistemului de franare, a venit momentul sa vorbim si de un obicei care te ajuta sa ai un sistem de franare perfect: schimbarea lichidului de frana. Multi soferi cred ca acest lichid de frana nu ar trebui schimbat niciodata. Insa in timp, acest lichid de frana acumuleaza apa, particulele de apa incep sa fiarba in momentul unei frane violente, formandu-se astfel bulele de aer.

In aceasta situatie apare si senzatia de frana slaba, si esti tentat sa crezi ca problema este la placutele de frana sau de la discuri. Le schimbi si constati ulterior ca problema nu s-a rezolvat pentru ca de fapt, lichidul de frana este cel care te impiedica sa ai un sistem de franare perfect. Daca te gandesti sa pleci la drum lung, pe un traseu greu, cu multe urcari si coborari ce necesita folosirea franei, ar fi bine sa te asiguri ca lichidul de frana este in regula.

Pe site-ul nostru vei gasi o gama variata de piese auto de schimb sau produse care te vor ajuta sa ai un sistem de franare perfect si sa te bucuri de un sofat in conditii de maxima siguranta.

Comments

comments

Postari similare