Posesor de autovehicul sau nu, trebuie sa stii care sunt tipurile de becuri auto si unde se pozitioneaza acestea. Pentru cei care nu sunt soferi, o masina fara un far este amuzanta ca un personaj de desene animate, dar pentru participantii la trafic inseamna risc de amenda si, eventual, cateva cuvinte colorate.
Sursa foto: mitsu-media.com
Despre pozitionarea becurilor auto
Iluminarea corespunzatoare a autovehicului are o importanta deosebita pentru siguranta ta, ca sofer, dar si pentru siguranta pasagerilor tai si a celorlalti participanti la trafic. De aceea este necesar ca toate luminile prevazute de producatorul auto sa fie pozitionate corect si, desigur, functionale.
Toate autovehiculele vor avea:
- far de faza scurta;
- far de faza lunga;
- proiectoare de ceata fata/ spate;
- semnalizatoare fata/ spate;
- stopuri;
- pozitii fata/ spate;
- bec marsarier;
- becuri pentru numarul de inmatriculare;
- becuri de interior (becuri in plafoniera, led-uri in bord, in portiere si alte becuri auxiliare).
Tipuri de becuri auto
In functie de compozitia becurilor si de sistemul lor de functionare, acestea sunt clasificate in trei mari categorii:
- becuri cu halogen (becurile clasice);
- becuri LED;
- becuri HID (High Intensity Discharge) sau becuri xenon.
Ce trebuie sa stii despre becurile cu halogen? Acestea sunt cel mai des intalnite becuri auto si sunt numite astfel datorita gazului din grupa halogenilor care intra in componenta becului propriu-zis. Acest gaz se afla in interiorul bulbului de sticla, permitand filamentului din tungsten sa se regenereze si sa lungeasca, astfel, durata de viata a becului. Producatorii de becuri auto cu halogen fabrica aceste becuri in mod standard, astfel incat fiecare tip de bec halogen sa corespunda tipului de far caruia ii este destinat.
Ce trebuie sa stii despre LED-urile auto? In comparatie cu becurile clasice, acestea prezinta urmatoarele caracteristici:
- au un consum de energie mai mic si, implicit, un consum mai mic de combustibil (consumul economic de energie, insa, poate duce la afisarea unor erori cum sunt eroarea de bec ars sau eroarea de clipire – acestea pot fi corectate prin legarea in paralel a unui bec clasic cu putere mica);
- dureaza mai mult decat becurile clasice si nu sunt afectate de numarul aprinderilor;
- rezista la vibratii si socuri mecanice;
- nu afuma oglinda farului;
- nu emit radiatii infrarosii sau ultraviolete si emit mai putina caldura decat becurile clasice;
- sunt ecologice.
Ce trebuie sa stii despre becurile xenon (HID)? In primul rand, trebuie sa stii ca nu poti instala pur si simplu becuri xenon pe un autovehicul si ca daca nu respecti toate reglementarile actuale risti sa primesti ca sanctiune o mare amenda. In al doilea rand, trebuie sa stii lumina xenon este de pana la 3 ori mai puternica decat cea a becurilor clasice si ca ii poate deranja pe ceilalti participanti la trafic. In al treilea rand, trebuie sa cunosti avantanjele acestui tip de becuri auto, respectiv: durata de viata de pana la 10 ori mai mare decat a becurilor clasice, vizibilitate sporita in conditii meteo nefavorabile, consum de energie redus si aspect modern.
Cum cumperi becuri auto?
Intai, trebuie sa verifici specificatiile producatorului auto: este recomandat sa nu fie folosite decat becuri si instalatii omologate si sa nu fie modificat in niciun fel sistemul original de iluminare.
Apoi, va trebui sa gasesti un distribuitor de incredere, care sa aiba o gama vasta de produse, de la mai multi producatori de becuri auto. In acest sens, magazinele online sunt de preferat, caci adaosurile comerciale sunt considerabil mai mici decat in supermarket-uri sau benzinarii.
Urmatorul pas va fi sa alegi becurile potrivite, bifand filtrele care corespund necesitatilor tale. Din magazinul nostru online poti alege dintre urmatoarele caracteristici ale becurilor auto:
- producator – comercializam becuri auto marca Bosch, Osram, Philips, Starline, Tungsram, Bardi, General Electric, GMP, Hella, Narva si Valeo;
- tipul de bec: halogen, LED, xenon;
- puterea becurilor, cuprinsa intre 1W si 65 W;
- modelul becului, reprezentat de un cod alfanumeric;
- culoarea luminii emise (reprezentata de un cod numeric) depinde de compozitia materialului folosit;
- pret – astfel, in functie de buget, vei putea sa te orietenzi catre cele mai accesibile becuri auto.