Home Utile Sfaturi utile pentru alegerea unei baterii auto

Sfaturi utile pentru alegerea unei baterii auto

by autohut
Baterie auto

De bateriile auto depinde functionarea intregii masini, asadar importanta acesteia este incontestabila. Dar ce este de facut atunci cand bateria masinii nu functioneaza corespunzator? Trebuie incarcata sau schimbata?

Baterie auto

Sursa foto: askmen.com

 

Din fericire, bateriile auto au de regula o durata de viata de cativa ani. Din pacate, la un moment dat tot va trebui sa schimbi bateria masinii tale, iar atunci va trebui sa stii cum sa o alegi. Daca detaliile tehnice sunt de neinteles pentru tine, contacteaza-ne si cere specialistilor nostri recomandari personalizate pentru masina ta.

Cum alegi bateria auto pentru masina ta?

 

Uneori, pretul este un indice bun al calitatii, insa acest criteriu nu este intocmai aplicabil si in cazul bateriilor auto. Atunci cand cauti o baterie pentru masina ta, ar fi bine sa tii cont de alte caracteristici, cum sunt:

 

  • amperajul (amperi pe ora, notat cu “Ah”) – capacitatea de stocare a electricitatii reprezinta cel mai important criteriu de alegere a unei baterii auto; inainte de a opta pentru o anumita baterie, trebuie consultate indicatiile precizate in manualul automobilului: o baterie cu o capacitate prea mica nu va putea face fata cererii motorului, iar una cu capacitatea prea mare nu va putea fi incarcata de alternator;
  • marca – intre cei mai cunoscuti producatori de baterii auto se numara Varta, Bosch, Banner si Exide, dar comercializam si baterii QWP si baterii Dacia;
  • dimensiunile – dimensiunile bateriei ar trebui sa fie specificate si in manualul automobilului, dar le poti afla prin masurarea bateriei originale;
  • pozitionarea bornelor – aceasta, asemeni dimensiunilor bateriei, poate fi cunoscuta prin analiza bateriei originale;
  • modul de fixare – poate fi aflat printr-o evaluare a bateriei originale; astfel de informatii (dimensiunile, pozitionarea bornelor si modul de fixare a bateriei) pot fi gasite si pe internet, in fisele de produs ale acumulatorilor auto.

 

Niciodata:

  • sa nu cumperi baterii cu o capacitate mai mica decat cea recomandata de producatorul auto; capacitatea optima a unei baterii depinde de tipul de motor, dar si de dotarile autovehiculului (inchidere centralizata, aer conditionat, geamuri actionate electric etc);
  • sa nu pornesti la drum cu o baterie pe care ai montat-o fara sa ii faci verificarea tehnica;
  • sa nu intri in contact direct cu electroliţii bateriei (acidul sulfuric aflat in interiorul bateriei).

Recomandari pentru o durabilitate a bateriei auto mai mare

Pretul unei baterii nu este extraordinar de mare, dar toti posesorii de masini stiu ca intotdeauna cheltuielile se aduna. Se cheltuie pe combustibil, pe uleiuri, pe lichidul de parbriz, pe lichidul de frana, pe placute si pe alte consumabile. Asadar, durabilitatea pieselor auto ar fi bine sa fie cat mai mare, asa incat sa nu mai investesti in ele mai devreme decat trebuie.

 

Pentru durabilitate mai mare, toate piesele auto trebuie intretinute cu grija. Cum prelungesti viata unei baterii auto?

 

Nu opri motorul mai des decat este nevoie: in cazul unei stationari care nu dureaza decat cateva minute este mai bine sa lasi motorul pornit.

 

Cand opresti masina, opreste toti consumatorii de electricitate: ai parcat masina si ai oprit motorul? Cand pornesti din nou motorul, ar fi bine ca aerul conditionat, farurile, sistemul audio si orice mai consuma curent sa fie oprite. Le vei porni pe rand, pe masura ce ai nevoie de ele.

 

Verifica tensiunea bateriei – ar fi bine ca cel putin o data pe luna sa verifici ca tensiunea bateriei sa fie de minimum 12,5 V. Aceasta verificare trebuie sa se faca la cel putin 1 ora dupa oprirea motorului, astfel incat tensiunea bateriei sa fie stabilizata. Cand bateria nu este folosita (de exemplu, iarna, cand nu folosesti masina prea des), porneste motorul timp de cateva minute o data la 2-3 zile.

 

Evita folosirea consumatorilor de curent cand motorul este oprit.

 

Curata bateria – cu ajutorul unei carpe antistatice, pastreaza suprafata bateriei cat mai curata si uscata.

 

Protejeaza clemele de racord si polii de coroziune prin tratarea acestora cu unsoare fara acid.

 

Depoziteaza bateria in conditii optime: daca nu sunt folosite, bateriile trebuie incarcate la maximum si depozitate intr-un spatiu racoros si uscat, ferit de lumina.

 

 

Pentru orice informatie suplimentara, echipa AutoHut iti sta la dispozitie.

 

Comments

comments

Postari similare

Lasa-ne un comentariu